27. Consum d'energia

Una energia primària és una forma d’energia disponible a la natura abans de ser convertida o transformada. L’energia primària, generalment, es converteix en alguna forma d’energia secundària, com ara l’electricitat, per a poder-la utilitzar. 

A continuació, podeu observar dos gràfics sobre el consum d’energia primària i final a Catalunya: 

Consum d’energia primària Consum d’energia final per formes d’energia per sectors econòmics 


Pregunta 1 [0,50 punts]
1. Observeu els gràfics i argumenteu si Catalunya és o no és energèticament dependent. Quines conseqüències té aquest fet en la seva economia? [0,5 punts] 
Catalunya és energèticament dependent, atès que recursos com el petroli i el gas natural constitueixen gairebé el 66% del consum d’energia primària i s’han d’importar d’altres països. (0,25)

Les conseqüències d’aquesta dependència exterior dificulten el control del preu de l’energia, fet que pot afectar negativament la inflació i l’economia en general. (0,25)


Pregunta 2 [1 punt]
2. Feu dues propostes que podrien contribuir a l’estalvi energètic de petroli en els sectors que més en depenen. Justifiqueu la resposta. [1 punt]
La resposta a aquesta pregunta és oberta.

 a: - Pel que fa a la mobilitat privada: la millora i el foment d’una major utilització de les xarxes de transport públic; la substitució dels vehicles de benzina i gasoil per vehicles híbrids i elèctrics o els vehicles compartits, entre d'altres.
- Pel que fa al sector del transport de mercaderies: també l’ús de vehicles elèctrics per al transport a l’interior de les ciutats o la potenciació del transport de mercaderies per ferrocarril en les llargues distàncies, entre d'altres.

3. Expliqueu dos impactes ambientals que siguin conseqüència de la utilització del petroli com a font d’energia.
Pregunta 3 [0,50 punts]
Els diferents tipus d’impactes ambientals. Un dels impactes que s’haurien de citar és l’emissió de CO2 generat en la combustió del petroli i els seus derivats, i les conseqüències en el clima terrestre a causa de l’increment de l’efecte hivernacle que provoca aquest gas. Altres impactes podrien estar relacionats amb la contaminació de l’aire de les ciutats per les partícules i els gasos produïts en la combustió dels motors dels vehicles o els vessaments de petroli al mar.