24. Denominacions d’origen protegides (DOP) del vi

Font: Institut Català de la Vinya i el Vi 






1.Descriviu la informació representada en el mapa. [1 punt]
Es  tracta  d’un  mapa  temàtic  on  es  cartografia  les  zones geogràfiques de les diferents denominacions d’origen vitivinícola de Catalunya.  
La font és l’Institut Català del Vi (www.incavi.cat) (0,50) 

El  mapa  mostra  les  àrees  que  ocupen  les  10  denominacions  d’origen  lligades  al  vi.  Predominen  les  DOP  localitzades  al  sud  de  Catalunya,  des  del  Penedès  fins  la  Terra  Alta.  (0,50) 

2.Definiu els termes denominació d’origen (DO) i minifundi.[1 punt]
Una  Denominació  d'Origen  (DO)  és  una  indicació  geogràfica  que  garanteix l'origen i la qualitat d’un producte agrari, elaborat sota unes condicions regulades. (0,50) 
Minifundi:   explotació   agrària   constituïda   per   parcel·les   de   petites   dimensions   que   sovint   impossibiliten que el propietari obtingui una producció suficient per ser comercialitzada. (0,50)

3.Responeu a les qüestions següents relacionades amb el conreu de la vinya a Catalunya:
a)Quines són les característiques del paisatge agrari de les zones on es conrea la vinya?
El  conreu  de  la  vinya  a  Catalunya  se  situa  en  terres  de  secà  i  sota  el  domini  del  clima  mediterrani.  Predomina  en  àrees  situades  a  la  depressió  prelitoral,  la  plana  de  l'Empordà  i  sectors de la depressió central. (0,50) 
b)Quins productes s’obtenen del conreu de la vinya i com es comercialitzen? 
b) Els principals productes són els vins i els caves. La producció va adreçada al mercat nacional però el comerç internacional d'aquests productes és cada vegada més important. (0,50) 
c)Què és l’enoturisme?[1,5 punts]
L'enoturisme  és  un  tipus  de  turisme  que  també  es  coneix  com  a  turisme  del  vi.  La  seva  principal  activitat  es  concentra  en  visites  a  les  zones  vinícoles.  Actualment  la  major  part  de  les  denominacions  d’origen  presenten  ofertes  turístiques  que  permeten  conèixer  les  vinyes,  els  processos de producció i tastar les diferents varietats de vins o caves. (0,50) 


4.Exposeu les característiques del paisatge agrari mediterrani a Catalunya d’acord amb l’esquema següent:
a)Els factors condicionants naturals.
Els  factors  condicionants  principals  són  els  de  tipus  climàtic.  Les  precipitacions  anuals  són  escasses  i  l'estiu,  quan  les  temperatures  són  més  altes,  és  àrid.  El  terreny  on  es  pràctica  és  majoritàriament  de  relleu  accidentat  encara  que  hi  ha  planes  litorals  i  valls  interiors  amb  sòls  fèrtils. (0,5)
b)El tipus d’agricultura que s’hi practica.
Les característiques climàtiques condicionen que s'hi practiqui una agricultura de secà on els conreus principals són els cereals, la vinya i l'olivera (trilogia mediterrània). On hi ha disponibilitat d'aigua pel reg, s'estableixen hortes de regadiu, dedicades al conreu d'hortalisses, fruiters, cítrics, etc. En alguns sectors aquests conreus de regadiu es practiquen en hivernacles. (0,5)
c)Les dimensions de les explotacions agràries.[1,5 punts
c) En les àrees de conreu de secà predominen unes explotacions de dimensions mitjanes. A les zones d'horta, de conreu intensiu, les explotacions són de mida més petita. (0,5)