Font: Institut Català de la Vinya i el Vi
1.Descriviu la informació representada en el mapa. [1 punt]
Es tracta d’un mapa temàtic on es cartografia les zones geogràfiques de les diferents denominacions d’origen vitivinícola de Catalunya.
La font és l’Institut Català del Vi (www.incavi.cat) (0,50)
El mapa mostra les àrees que ocupen les 10 denominacions d’origen lligades al vi. Predominen les DOP localitzades al sud de Catalunya, des del Penedès fins la Terra Alta. (0,50)
2.Definiu els termes denominació d’origen (DO) i minifundi.[1 punt]
Una Denominació d'Origen (DO) és una indicació geogràfica que garanteix l'origen i la qualitat d’un producte agrari, elaborat sota unes condicions regulades. (0,50)
Minifundi: explotació agrària constituïda per parcel·les de petites dimensions que sovint impossibiliten que el propietari obtingui una producció suficient per ser comercialitzada. (0,50)
3.Responeu a les qüestions següents relacionades amb el conreu de la vinya a Catalunya:
a)Quines són les característiques del paisatge agrari de les zones on es conrea la vinya?
El conreu de la vinya a Catalunya se situa en terres de secà i sota el domini del clima mediterrani. Predomina en àrees situades a la depressió prelitoral, la plana de l'Empordà i sectors de la depressió central. (0,50)
b)Quins productes s’obtenen del conreu de la vinya i com es comercialitzen?
b) Els principals productes són els vins i els caves. La producció va adreçada al mercat nacional però el comerç internacional d'aquests productes és cada vegada més important. (0,50)
c)Què és l’enoturisme?[1,5 punts]
L'enoturisme és un tipus de turisme que també es coneix com a turisme del vi. La seva principal activitat es concentra en visites a les zones vinícoles. Actualment la major part de les denominacions d’origen presenten ofertes turístiques que permeten conèixer les vinyes, els processos de producció i tastar les diferents varietats de vins o caves. (0,50)
4.Exposeu les característiques del paisatge agrari mediterrani a Catalunya d’acord amb l’esquema següent:
a)Els factors condicionants naturals.
Els factors condicionants principals són els de tipus climàtic. Les precipitacions anuals són escasses i l'estiu, quan les temperatures són més altes, és àrid. El terreny on es pràctica és majoritàriament de relleu accidentat encara que hi ha planes litorals i valls interiors amb sòls fèrtils. (0,5)
b)El tipus d’agricultura que s’hi practica.
Les característiques climàtiques condicionen que s'hi practiqui una agricultura de secà on els conreus principals són els cereals, la vinya i l'olivera (trilogia mediterrània). On hi ha disponibilitat d'aigua pel reg, s'estableixen hortes de regadiu, dedicades al conreu d'hortalisses, fruiters, cítrics, etc. En alguns sectors aquests conreus de regadiu es practiquen en hivernacles. (0,5)
c)Les dimensions de les explotacions agràries.[1,5 punts
c) En les àrees de conreu de secà predominen unes explotacions de dimensions mitjanes. A les zones d'horta, de conreu intensiu, les explotacions són de mida més petita. (0,5)